Futóbolondok és kalandjaik

Futás és környezetvédelem

A felszerelés
Gears of War

 

Mondják, hogy a futás egyszerű sport nem kell hozzá sokminden. Bahh.
Aztán ott vannak a cipőboltok, ahol halomban áll a hamvszürke, fogsárga mintás kifutó modell. Be fognak vele próbálkozni. Azt is hallod majd, hogy nem a cipő színe számít.
Sokan meg vannak győződve arról is, hogy a láthatóság rendkívül fontos. Egy karácsonyfával birkózó kukás feltűnősége még mindig fokozható néhány kiegészítővel. Vigyázz, egyenként minden darab vonzó, szükségesnek állítja magát. Vasalatlan alvópóló, Jack Daniels, Hard Rock Cafe, Chicago Bulls, Casual Wear Since 1946, Michigan University. Ott állnak halomban. Nem mindegy, hogy futópóló, vagy ezek? Hát nem az.

Kendő, sapka, napellenző, szemüveg, pánt, lámpa, zsebek. Digitális kor is van, csipogó, beszélő, adatrögzítő, adó és vevő készülékek, antennák és kijelzők. Ha mindent figyelembe veszel, elhiszel, csörömpölő, susogó, lotyogó papagájként tapicskolsz majd a rengetegben.

A felszerelésed fontos, válogasd meg alaposan minden darabját. Vigyázz rá, ápold, mosasd ki a feleségeddel (kérd meg rá) ha már repedezik  Legyen stílusod, mintha csak egy eseményre mennél, ahol a dress code futóruha. Javasolnám, a futódivat - van ilyen, de még mennyire - követésébe csak azután fogj bele, ha már van pár évnyi rutin mögötted. Mert oké, itt most azt fogom írni, hogy a gear mennyire fontos, de sokkal fontosabb vagy te, amire az egész aggatva lesz. Válassz klasszikus modelleket, inkább kevesebbet a jó minőségből, mint sok "egynek jó lesz" típusú gagyit. Így is sok cuccod lesz (a híresztelésekkel ellentétbe), ne tetézd azzal, hogy fele ócskaság.

A legfontosabb

Bitang nagy hólyagok tudnak keletkezni egy egy rossz helyen lévő varrástól. Sokan a cipőt hibáztatják, pedig a nem megfelelő zokni az igazi tettes. Egy felgyűrődés a lábujjak alatt és akkora vérhólyagot szereztem, hogy négy napig nem tudtam futni. A jó futózokninál különbözik a jobb és a bal lábra való, sehol sem gyűrődik, nincsenek rajta varrások a lábujjak körül.


Kompressziós zokni.

A gyógyászatból érkezett és honosodott meg a sportban. Nagyon sok változatban kapható. Térd alá érő, sípcsontközépig érő, teljes és lábfejet szabadon hagyó változatok. A márkásabbak egy közepes cipő árával vetekszenek.  Nyomás következtében keletkező vérbőség az alapelv. Mivel drága és nem is feltétlenül kényelmes, én főleg csak versenyeken használtam. Egy idő után túl szorossá vált, valószínűleg az anyaga vált merevebbé a használat és mosás következtében. 

bla.jpg


A legtöbb stílushibát, imidzsrombolást zoknifronton képesek elkövetni megjelenésükre kevesebb figyelmet szentelő sporttársaink. A teniszzokni nyolcvanas évek. Fehér teniszzoknit kizárólag sűrű fekete szőrös lábra húz az ember. Plusz csuklópánt,  és élvezi a látvány keltette rettegést. De nem futáshoz. Mint valami elszabadult labdaszedő.
A klasszikus, amivel túl nagy hibát nem lehet elkövetni, ha a zokni láthatatlan. Nincs szebb egy szederkarcolta, szúnyogcsípte, elvakartsebes, eres, izzadt vádlinál. 


Esti futók vigyázat! Ahogy a biciklis legnagyobb ellensége a seggdekoltázs, esti futókra ott leselkedik az alattomos zoknicsík. A napi, munkahelyi viselet gagyi zoknijai szépen bejelölhetik a boka feletti részt. Egy óráig is ott marad, randa. Rengeteget futottam már hosszú nadrágban hasonló hibákból kifolyólag.

A cipő

Sokkal több cipőm van mint a feleségemnek. Meg mint a gyerekeknek és feleségemnek együttvéve. Pedig nem vagyok gyűjtögető. Nincsenek cipőim érzelmi okokból...a fülemet vakargatom, hazudok. Oké, van egy pár pár, ami legfeljebb már csak rejtekhelynek jó valami kisállatnak, de a készlet 90%-a használatban van. Nem igaz viszont, hogy mind jó. Átvernek, átverem magam, rám sóznak felesleges raktárkészleteket, nem jövünk ki, én meg a cipő. Rengeteg a jó márka, a jó modell. Ne hagyd, hogy eladjanak neked valamit, ami nem tetszik, de agyondicsérik. Igenis ragaszkodj a színeidhez. Jól akarsz kinézni, nem esküvő ez, hogy ne szabadna szebbnek lenni a menyasszonynál. 
Csak gyorsan, a teljesség igénye nélkül, hogy mire lehet szüksége a magunkfajtáknak:

Gyors cipő. Könnyű, vékony, nem ad túl sok tartást a lábnak. Lényege, hogy versenyekre, gyors edzésekre hordjuk. A boltokban neutral kategóriában találhatók. Szaküzletekben már megkülönböztetnek neutral, könnyű és verseny altípusokat is. Kell egy könnyű cipő, fontos, hogy jó legyen. Meg egy tartalék. Esetleg egy plusz pár az ünnepekre.

Stabil. Tíz kilométernél hosszabb futásokhoz, nehezebb futóknak vagy korrekcióra szoruló futóstílus esetén javasolják. Több támogatást nyújt a lábnak, a talp középen merevített így a lábfej nehezebben tud rossz pozícióba kerülni. Két párat tartok belőle mert a legtöbb edzéshez ilyet használok. Plusz egy párat borongósabb, melankolikusabb időkre.

Trail. A trailfutás új szerelem. A hozzávaló cipő erős, masszív, a talp fogas. Nyálkás, csúszós kaptatók megmászásához, kavicsos lejtőkhöz, sárhoz, vízmosások, apró patakok követéséhez ez való. Szeret mocskos lenni, szereti, ha a fűzője merev a beleszáradt iszaptól, arra született, hogy jól megszívódva vízzel hűségesen cuppogjon alattunk. Kényelmesek, elvisznek bárhová, sokan nevet adnak nekik és megpróbálnak vele eljárni szórakozni, meccset nézni, moziba.

hd_4860a30569604865a2765a18ae7c4c91.jpg

A trailcipőm Zsombor

Cross. A cross futás szintén nagy kedvenc. Hozzá könnyített, brutál fogazatú trail variáns tartozik. Kevésbé kényelmes mint testvérei, de nem is hosszú távra való. Saras akadályversenyek hőse. Ez enyém többszörösen kitüntetett veterán. Megmaradt fogazata alapján ez bárki számára nyilvánvaló.

Erra a típusra is igaz az ami az előzőre, hogy vizes, mohás fán, aszfalton, fémen csúszik. Jó nagyokat lehet vele perecelni ha erről megfeledkezünk.

 

offical-discount-salomon-running-shoes-salomon-speedcross-3-yellow-cyan-red.jpg

A Cross cipőm. Feladja a leckét passzoló szineket találni. Szerencsére nem ez az egyetlen design.

Hibák az elkövetésük pillanatában és néhány lehetséges következmény:


Miért ilyen olcsó? Kár lenne itt hagyni. Ha másnak nem, hát tartaléknak.
A sarok talpbetéte néhány nap múlva putty, megsüllyedt.

Teljesen önre bízom magam, mit tud ajánlani?
A legszebb cipőm. Fullextrás. Divatos, Gore Tex, orthofit, mindent visz. Kivéve egy típushibát, ami miatt a belső borítás szétszakadt. Kicseréltem, megint. Közben esett az ára.

Kicsit szorít, de majd...
Komolyan, Annyi cipő van a boltban. Ha már ott nem passzol, akkor minek?

A neten rendeltem meg...
És háromszor kellett visszaküldenem. A DHL-es szállító két cukorral issza a kávét, most várja második gyerekét, segítünk neki nagyobb albérletet találni.

A nadrág

Rövid, hosszú, balettos, laza, nyakig felsliccelt, konzervatív és merész megoldások. Ha most itt belemennék, hogy mi mire emlékeztet egy egy rossz választás esetén, elhagynám a blog tematikájának komfortzónáját. Elég annyi, akkor vegyen az ember áramvonalasító forrónadrágot, ha egészen biztos benne, hogy jó érzés mögötte futni. Ebben az esetben viszont csak bátorítani tudom. A futónadrág valóban fontos szempontja a dörzsölődés elkerülése. Sok laza nadrág, ha átnedvesedik és a bőrhöz tapad képes csúnya és kellemetlen emlékeket hagyni. Ráadásul egészen másképp fest átázva, csüngve, mint a próbababán az áruházban. Azokat szeretem, főleg Nike darabokat látok, ahol a nadrág laza de van egy hosszú belső betéte ami főleg a comb felső belső részének a kidörzsölődését akadályozza meg. Kettő az egyben megoldásoknak hívják.

Kendők

Egy darab textil, cső rugalmas anyagból. Felvehető mint sapka, melegítheti a nyakunkat télen, hűtheti tarkónkat és homlokunkat a nyári hőségben. Loboghat utánunk dús mediterrán hajfonatként...színtől függ. Írországi vagy lilás albínó hajfonatként is loboghat. A Buff kendő annyira praktikus, hogy lehetetlen nem megkedvelni és beépíteni az arzenálba. Aztán elkezdi az ember gyűjteni. És mivel mindig lesz olyan, hogy épp egy tisztát sem találunk, mindig szükségét érezzük, hogy újabbakat és még újabbakat szerezzünk be. Beregisztrálunk és aktív részesei leszünk a Buff közösségnek, találkozókra járunk, elmegyünk a Buff múzeumba, vagyonokat fizetünk egy egy ritkább darabért.

 buff_high_uv_camo_2.jpg


A kulacs

Ha rendkívül meleg van, túrafutásra indulunk vagy sokáig leszünk távol a civilizációtól érdemes vízről gondoskodni. Ezzel megspóroljuk, hogy forrásokat, közkutakat, temetőket túl gyakran kelljen útba ejteni. Van futóhátizsákos alternatíva, bizarr műanyag szívócsőrendszerrel. Én inkább az egykulacsos övet kedvelem. Hátul a derék közepénél lötyög a flakon. Vannak sokrekeszes változatok, néhány futótársam használja, számomra az már túlzás ezen az éghajlaton.
Azt javaslom, a kulacsba csak tiszta vizet öntsünk. Különben nehezen kimosható, gyanús hártya képződik a belső oldalon és bármit töltünk bele, annak mindenféle íze lesz, csak jó nem.
Opcionális, 10-15 km alatt szvsz. felesleges kolonc.

cyberdyer-professional-running-bag-running-water-bottle-waist-pack-male-marathon-female-sports-fitness-outdoor-ride.jpg

Egyebek

Kell egy fejlámpa. Különösen a rövid téli napok teszik szükségessé. Nem a fényerő a legfontosabb szempont. Futunk, nem vagyunk annyira gyorsak, hogy lumenszámokat kelljen nézegetni. Legyen inkább könnyű, praktikus és kényelmes. Ha nem közvetlenül a homlokunkra húzzuk, hanem kendőre elkerülhetjük a lenyomatokat is.

 

Ha szemüveget hordunk, futás közben is szeretnénk jól látni. Ha tűz a nap, vakít a hó, lelkes rovarfelhőkön hasítunk keresztül jól jön, ha viselünk szemüveget. A hétköznapi modellek nem mindig megfelelőek, gyakran csúsznak le ha megizzadtunk, párásodnak, pont ott takarnak ahol épp látni szeretnénk. Számomra a döntő pont egy célfotó volt, amin őrült irodalomtanár kinézetem volt. Nem is őrült, ijedt. Olyan akit épp tanítványok nagy és dühös csoportja üldöz. Másnap már az optikusnál voltam. Nyitás előtt. Elnézést kérek az irodalomtanároktól, általában semmi bajom a kinézetükkel, kivéve ha üldözik őket, mert akkor szarul néznek ki. Érdemes ezen elgondolkodni a kötelező olvasmányok kiválasztásakor.

De most akkor a kütyükből mégis mit?

Ha szereted a zenét futáshoz, vigyél telefont vagy lejátszót. Ha szórakoztat a szívdobbanásszámod monitorozása, vegyél szívmonitort. Ha nem zavarnak teljesen felesleges műanyag darabok a csuklódon, mert mondjuk négy évre visszamenőleg megvannak még a szigetes belépőid és a Mezőtúri fesztivál karszalagja, viselj fitbitet. Biztos jó játék, okostelefonnal mindenféle grafikonokat is ki tud rajzolni. Szórakozz, élvezd az életet vele. Még a végén összehoz valakivel. GPS ugyanez. Ha szórakoztat, csináld. Ez te vagy, a te bulid, ne fogd magad vissza csak azért mert van itt egy bolond aki szerint a kilométer az mérve méretlenül is csak kilométer marad.

 A sor végtelen, egészen biztosan kimaradtak dolgok. Például az, hogy mit vegyen fel az ember pólónak, ha már a Chocago Bulls nem menő. Nem csak nem menő, nem is jó, például kifejezetten rossz. Annyira, ha átnedvesedik tíz kilométeren lezabálja a mellbimbódat és ez bárki számára nyilvánvaló. Vagy hogy honnan szerzik a főiskolások, egyetemisták azokat az edzőcipőket, amiben kétszer akkorának tűnik a láb. A négycsíkos adidasokat.

Oké, akkor zárásként gyorsan még a pólóról. Nem jó bármilyen. A fentebb említett mellbimbógyilkos attitűd miatt fontos, hogy ne szívódjon teli vízzel. Hosszabb távokra ajánlott testre simuló alsó pólóval kiegészíteni. És a színek...túl sok szín! Futóruházatra is igaz ami az öltözködésnél alapelv: Kevés szín maximum kettő, élénkből csak egyféle, cipő passzoljon a kendőhöz és a pólóhoz. A nadrág legjobb ha fekete, az mindennel kombinálható.

Aztán ősz lesz, tél és az gondoljuk, új, speciális kiegészítőkre, dzsekikre, kesztyűkre, fülvédőkre lesz szükség. Nem így van. A téli futás nem deltázás tollkabátokban. Tulajdonképpen nem sokban különbözik a nyári futásoktól. De ez már egy másik történet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oberwaldmeister.blog.hu/api/trackback/id/tr848915446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.07.27. 09:27:40

egykomoly futo ezeket hanyagolja..kell egy fasza cipő és gó

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.07.27. 10:43:37

@Burgermeister: A lényeg nyilván ez. Bár szerintem a póló és a nadrág azért tud zavaró lenni, ha nem jó. A zoknit is komolyan gondoltam. Ölni tud. A többi valóban egyéni szeszély dolga. Szeretem a cuccaim, próbálok a lényegre szorítkozni, de nyilván nem vagyok védtelen a konzumvilág csábításaival szemben.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2016.07.27. 14:32:46

@Burgermeister: És ki számít komoly futónak? :) Bár végül is... szóljunk az olimpikon futóinknak, hogy dobják le a technikai szettet és nyomuljanak mackóban. :)

@Tompahawk: A jó zokni tényleg fontos, bár sajnos bizonyos táv fölött a legjobb zokni is ki tudja csinálni a lábad. (A jobb és ballábas zokniról annyit, hogy egyszer egy versenyen zoknit váltottam, fordítva húztam fel véletlenül a jelölt zoknikat, de már nem volt kedvem megcserélni, és nem történt semmi különös tőle :) )

Mr. Neutron 2016.07.27. 18:25:42

Zselés talpú futócipő, apró mp3 lejátszó, éjjeli futáshoz fejlámpa és kész. Ködös időben éjjeli futáshoz egy nagy, bumszli, műanyag kínai fejlámpát szoktam vinni, mert az az egyetlen, amivel sűrű ködben is biztonságosan ellátni legalább 5 méterre. Téli havas/jeges terepfutáshoz jól jön a szöges talpú Icebug futócipő. Nyáron, rekkenő hőségben vastag pamutpólót veszek, mert beszívja az izzadtságot, ami futás közben lassan párolog belőle és közben hűsít. Éjszaka/ismeretlen terepen gázspray is szokott lenni a nadrágzsebben.

Tinman 2016.07.27. 19:23:02

@Burgermeister: Egy "komoly futó" akinek eszerint fogalma sincs a pulzusalapú edzésről, meg a megtett kilométerekről, a hidratálás fontosságáról és összességében a saját fejlődéséről? Érdekes elemélet.

A fejlámpa témához csak annyit tennék hozzá, hogy elképzelésem sincs, hogy miért szivárgott be a futó sportba. Marhaságnak tartom. Barlangászoknak, túrázóknak, sőt még kerékpárosoknak is hasznos, de egy futónak, csak zavaró tényező, még kis súly esetén is a fején, ami jól rá is tud izzadni, vagy futás közben lehet vele szarakodni, hogy elcsúszott. Felesleges kínlódás. Helyette én bevállaltam egy ilyet:

www.triatlonweb.es/media/cache/article_middle/upload/images/article/725/article-Kalenji-Run-Light-ilumina-carreras-543ea16d96172.jpg

Imádom. Lassan 2 éve használom esti, éjszakai futásokhoz és az hagyj ám, hogy a 3 fokozatának hála Kenyáig ellátok vele, de ami a lényeg, hogy rohadt messziről engem is meglátnak. A hátán levő villogó miatt pedig fokozottan jól látható vagyok, mert ugye "látni és látszani"...

Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy ez kidörzsöl, elárulom, hogy eddig nem sikerült neki. Tény, hogy nyáron legalább egy vékony póló szükséges a kényelmes használatához, de eleve ki a fene megy ki topless éjszaka futni? Télen meg a legkirályabb dolog ever, hiszen hamar sötétedik. Akksija nagyon jól bírja és akár még egy laptopról is tölthető.

robogó 2016.07.27. 19:58:15

Gáz a cikk ,futni kell nem magyarázni.Én surranóba is tudtam futni,inni akkor ittam ahol találtam ártézi kutat.Ergo csak egy jó cipő kell és bármerre futni.

Mr. Neutron 2016.07.27. 20:57:43

@Tinman: Ha úton futsz, akkor tényleg praktikus, különösen a vörös fény hátul. De ha éjszaka terepen, dzsundzsában, patakban köveken átugrálva stb. fut az ember, akkor jó, ha mindig oda világít a lámpa, ahová éppen néz. Gondolom, a törzzsel nehezebb lehet becélozni, mint a fejlámpával.

(Régen, amikor még nem is nagyon lehetett Mo.-n fejlámpát kapni (kb. 80-as évek), egy egyszerű, kézben tartott zseblámpával indultam el az éjszakai kocogásokra. Egyik kézben a zseblámpa, másik kézben a kutya póráza. Azután már az is nagy könnyebbség volt, amikor egy biciklilámpából fabrikáltam magamnak futó fejlámpát.)

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.07.27. 21:11:11

@Tinman: Jó cuccnak néz ki. Fejen tényleg tud kényelmetlen lenni, cserébe jól irányítható. Sokszor a láthatóság miatt fontosabb, mert a látást inkább rontja, mint javítja. A holdfény nekem elég, de egy saját reflektorától elvakított biciklis nehezebben vesz észre.

Tinman 2016.07.27. 21:16:52

@robogó: Valójában a hsz-ed gáz, nem pedig a cikk, azzal semmi probléma nincs. A surranós, artézi kutas futások az nem a maraton kategória, nagyon nem. Már pedig itt nem titkoltan a félmaraton, maraton és ultra távokon indulók osztják meg tapasztalataikat. Ettől függetlenül engem feltétlenül érdekelne, hogy most mennyit futsz? Mert a hozzászólásod erősen azt sugallja, hogy ez a sport neked már csak emlék...

Tinman 2016.07.27. 21:21:06

@Mr. Neutron: Futok én mindenhol, nagyjából a futásaim fele erdei utak, erdők, mezők. Mivel előre futok (bár körpályán szoktam hátrafelé is :-D), így ez a fény ez mindig ott teremt világosságot amerre nézek. Annyira erős fénye van, hogy azt látni kellene, mert így leírva csak túlzásnak tűnne. Az viszont tény, ha a bokorban megzizzen valami, akkor hiába kapom arra a fejem, az nem elég arra is kell picit fordulnom. Egyrészt ilyen nagyon ritkán történik, másrészt kézzel szoktam rajta picit mozdítani és rögtön látom mi akar megenni :-)
Igen a zseblámpás futás az még ma sem kopott ki a divatból, bár engem személy szerint zavar, ha nem szabad a karom, nálam rosszul hat az egész futás dinamikájára.

Tinman 2016.07.27. 21:29:01

@Tompahawk: Nagyjából 1 telet és a vele járó 2 naponta végrehajtott éjszakai futásokat kibekkeltem világítás nélkül. Szintén olyan romantikázva, mint ahogy te is említetted a holdfénynél történő edzést. Akkor ssak a telefonom kijelzőjének a fénye jelezte (nem a led világítása!) a karomon, hogy ott "valaki/valami van". Soha többet.
Egyrészt a jól ismert terep is válhat a bokára veszélyessé egyik napról a másikra, lehet egy vastagabb ág ami letört és tegnap előtt még nem volt ott, ma meg orra buksz benne, a random jegesedésről nem is beszélve. Másrészt közúton a szívbajt szoktam ráhozni szegény autósokra, volt aki meg is állt és zavartan nézelődött, hogy most ugyan mit is lát éppen, volt olyan is aki szitkozódva rám dudált, de a többség alapvetően lassított, kikerült, de volt olyan is, aki szerintem észre sem vett. Ez egy lutri, ahol jobb esetbe csak egy ficam a tét, rosszabb esetben az életed. Sötétben kell a fény ehhez a sporthoz rettenetesen, mindenki érdeke ez.

Azt viszont én is aláírom, hogy a látásomon bizony nekem sem segített, jól elfárad az ember szeme az enyhén imbolygó led fényben, bár nagy szerencse, hogy ez a mellkasra szerelhető lámpa, ha jól állítod be nem ver a szemedbe, csak a sporttársakéba, de azokéba annyira, hogy percekig színes egérkéket látnak majd azt garantálom :-)

DirtyHarry 2016.07.27. 22:09:56

@Tinman: Azért a fejlámpa jóval nagyobb szabadságot ad mint egy törzsön fixen előre néző lámpa, terepfutásban el sem tudnám képzelni ezt a törzslámpát

nniicckk 2016.07.28. 03:38:59

Azert azt tegyuk hozza, hogy ez a sok marhasag csak annak kelhet, aki napi 20 kilometereket fut.
Mert 5-10 kilometerhez nem kell semmi, max egy olcso cipo.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.07.28. 07:14:42

@Amegy: ha írsz egy nagy sportmelltartò tesztet, mi kiposztoljuk! ;)

Kelly és a szexi dög 2016.07.28. 07:54:48

Kissé hangsúlyosan foglalkozol a színekkel, meg a megjelenéssel.

Kody 2016.07.28. 08:51:25

@Burgermeister: Kb. erről van szó. Sok embernél túl sok a tudomány, és kevés a futás.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.07.28. 09:12:39

@Kelly és a szexi dög: A jó megjelenés az erdőben is nagyon fontos. Kisrókák, nyuszik, őzikék. Első benyomásuk lehet ez az emberről. Nem túl sok mindenre kell odafigyelni egyébként és akkor miért ne? Kihagyott pont lenne.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.07.28. 09:57:36

@Tompahawk: egész kevés egyébként a trollod ahoz képest hogy index címlap. :) egy szerencsételn surranósba futok kékkútból iszok, minekidemás és ennyi :)
beraktalak a futóblog listánkba

KiGab · http://hajraapa.blog.hu 2016.07.28. 10:54:56

Tetszett, néhol mosolyogva bólogattam! :)

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.07.28. 11:45:14

@Amegy: Akartam írni róla, csak nincs tapasztalatom. Pedig nyilván nem mindegy.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.07.28. 13:10:27

@Tompahawk: szubkultúra blogok, tartsunk össze, nem? :) bakker 13000+ letöltés de durva

Tinman 2016.07.28. 22:56:25

@DirtyHarry: Ha van ismerős körödben valakinek, kérd kölcsön. Meg fogsz lepődni. Egyébként futás előtt kvázi fixre elhelyezheted a mellkasodon, akár lejjebb, akár feljebb... részemről én a szegycsont magasságéban szeretem, mert úgy garantáltan nem ver a szemembe, és nagyon jól látok 50 centire és 30 méterre egyaránt. Terepfutáshoz is tökéletes, nagyon sokszor volt már velem az erdőben, mezőn, bakhátas utakon. Egyetlen nagy hátránya, amit már írtam, hogy a futótársak szemét kiégeti, rohadt erős fénye van.

Tinman 2016.07.28. 23:01:41

@Amegy: Párom használ egyet. Végig flamelte a legdrágábbtól a legolcsóbbig az összeset, mindre rávágta próba után, hogy ez sem tart, az sem tart, cserébe drágák, elegánsak és rosszak! Hiszek neki, nekem szerencsére nincs akkora mellem, mint neki :-D Végül egy ilyen mellett döntött és ezt halálra dicséri, nagyon szereti: www.decathlon.hu/s5044-id_8344983.html

Tinman 2016.07.28. 23:05:52

@nniicckk: Igen, biztos nagyon sokan vannak, akik havonta 600k-t bezsákolnak. Sigh.
Egy "olcsó cipő", hogy 1/2 év futás után olyan sérüléseket szerezz, hogy el is felejthesd a sportot. Több hasznost tanácsot ne, mer' minmeghalunk' :-D

encir 2016.07.29. 08:52:14

Egy kocafutónak a kínai tornacipő is megteszi, mp3 helyett meg a madárcsicsergés :-)

Burgermeister 2016.07.29. 08:55:28

@Tinman: hasznaltam polart, és van is, tudom h mi a dehidráltság....de ez az egesz kutyu mizeria tul van lihegve. Tábori, Szekeres, Zatopek, mondd neked vmit? Kutyukkel sem tud millio futobol egy olyan eredményeket elérni mint ők. A futók 95% a nem resztavozik....folytassam?

Burgermeister 2016.07.29. 09:36:01

@Kody: pontosan, reggelente látom ezeket a tudomanyos antifutokat...borzalmas

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.07.29. 10:27:26

@Burgermeister: Eleinte én is nagyon kritikus voltam a kütyüsökkel. Van egy pár darab, amit máig nem értek (fitbit pl), vannak amik simán csak túlzások parkerdőkben futáshoz. Vannak amiket meg azért útálok, mert Apple.
Aztán rá kellett jönnöm, hogy én sem vagyok teljesen normális, csak nálam máshol szorít a cipő. Így aztán semleges kívülállóként próbálok meg viszonyulni mások tikkjeihez. Meg kell érteni, ha valakinek ez örömöt okoz, abban sok rossz azért nincs. Egyetértek, nem ez a lényeg, de nem mind ugyanazért futunk.

Tinman 2016.07.29. 17:08:38

@Burgermeister:

"hasznaltam polart"

Akkor ezzel zárható is az egész beszélgetés, mert semmivel sem voltál különb, mint akiket ekézel. A profi sportoló már rég lenyomta Tábori, Szekeres, Zatopek sikereit, mert használ eszközöket ahhoz, hogy jobb és jobb eredményeket érjen el, továbbá, hogy a saját fejlődését tudja monitorozni.

Senki nem beszélt itt arról, hogy aggasd magad tele fitbittel, miband-el meg minden szarral. Pulzus alapú edzéshez kell pulzusmérő (már pedig a pulzus alapú a leghatékonyabb), meg lehetőleg egy GPS-es karóra, amivel méred a megtett távokat. Futócipő, futózokni, valamilyen kulacs az izotóniásnak/víznek, este pedig fény, hogy láss és lássanak. Aki ezeket nem használja, az világ életében az élmezőny seggét fogja bámulni. (Ha már behoztad is a profi futók kérdéskörét...)

Tinman 2016.07.29. 17:09:08

@Amegy: Ilyenről nem számolt be ^^

Kody 2016.07.29. 18:22:11

@Tinman: A pulzusalapú a leghatékonyabb? Ezt miből gondolod?

Tinman 2016.07.30. 08:00:06

@Kody: Hogy én miből gondolom az nem számít, mert egy senki vagyok. Ellenben a valakik azt mondják, róla, hogy a pulzus alapú edzés azt is figyelembe veszi, hogy az adott napon hogyan érzed magad.

Ha pl. fáradt vagy, kicsit beteg, stresszes, a szíved is némileg gyorsabban ver, így ilyenkor nyilván lassabban futhatsz, mint általában szoktál, de még mindig az edzésed szerinti adott pulzus tartományodban leszel. Emiatt pedig könnyebben elkerülöd a túledzést. Ha pedig bomba formában érzed magad, pulzusod is alacsonyabb szintű lesz, ergo gyorsabban futhatsz. További óriási előnye, hogy a pulzusod értelemszerűen a nehezebb terepre, emelkedőkre, hegyi menetekre is reagál. Ha például dombra futsz fel, nem kell olyan gyorsan futnod ahhoz, hogy az edzésterved szerinti zónán belül maradj. Végül pedig a pulzus alapú edzéssel lehet a legoptimálisabban fejlődni, mert a szíved "mondja" meg, hogy éppen milyen fejlettségi szinten vagy... lehet, hogy egy adott edzésterv szerint intervallokat kell éppen aznap futnod, tele rövid sprintekkel. Mennyi a sprinted? 17km/h? 21km/h? 30km/h? Majd a szíved megmondja mikor vagy sprint tartományban és mikor vagy "regeneráló" futótempóban...

onderon 2016.07.30. 19:38:30

te férfi létedre egy picsa vagy. zoknicsík? miről beszélsz? Nincs szebb egy szederkarcolta (sic), szúnyogcsípte(sic), elvakartsebes(sic), eres, izzadt vádlinál??? 100-ból mennyi férfinek nem szőrös a lába? Enyém például szőrös. Nagyon. És? Fetisiszta vagy? Látens meleg? Nincs ezzel baj, de miért várod el mástól is?

DirtyHarry 2016.07.31. 10:04:07

@Tinman: A fejlámpám fényereje állítható, és a dőlésszöge is, így nem veri ki senki szemét ;)

Tinman 2016.07.31. 11:49:07

@DirtyHarry: Önző rohadék vagyok, nem nagyon zavar, hogy más szemét kiveri én viszont remekül látok vele :-D

Burgermeister 2016.08.01. 06:17:47

@Tinman: A polart 1995-ben !!!! vettem...:) mutass egy olyan magyar futót aki Szűcs Csaba maraton idejét megdöntötte?

Kody 2016.08.01. 10:05:16

@Tinman: Köszi a választ!
Nekem ezzel egy bajom van, hogy a max. pulzust nehezen tudom meghatározni. Innentől pedig számomra bukik az egész.

Bár ha jobban belegondolok, akkor én is pulzuskontrollal futok, csak én úgy hívom ezeket a futásokat, hogy könnyű hosszú futás. :) (Kivéve a résztáv, és a verseny)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.08.01. 11:58:29

@Kody: a "Futók kézikönyve" című könyvben van egy beszédtesztes módszerű pulzuszóna meghatározás, amihez max pulzus igazából nem is kell, én azt használom, bevállt nálam is és a futócsoportunkban is több embernek, nekik Ensportos mérés is volt később.

Futóbolondok és kalandjaik

Ezt a blogot azért indítottam, hogy megírjam és megosszam futásos élményeimet, tapasztalataimat, gondolataimat. Szívesen olvasom mások tapasztalatait, történeteit is a témában. Meggyőződésem, hogy egy jó vitában csak győztes van, mert a legrosszabb amit veszíthet az ember, az egy gyenge álláspont. Önképző vagyok, nincs edzőm. Még online sem. Kísérletezek, ami hol jól, hol rosszul sül el. Kerültem már kórházba emiatt és nyertem akkor amikor nem vártam volna. Úgy gondolom hasonló cipőben járó (futó) emberek számára akár tanulságos is lehet egy sporttárs kálváriája.

Kontakt

hawktompa@gmail.com

Címkék

autó (1) bicikli (2) cipő (4) család (8) dresscode (1) edzés (18) edző (2) egyedül (5) életmód (13) energia (6) étel (1) étkezés (2) evés (6) felszerelés (4) futás (21) gear (4) kirándulás (3) kórház (1) környezet (7) kutya (3) magyar siker (1) maraton (3) minimalizmus (1) munkahely (3) piheno (3) power gel (1) sérülés (4) siker (4) sport (9) szalamandra (1) szív (4) szünet (1) tanár (1) trail (5) ultra (4) verseny (12) zene (1) zokni (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása