Futóbolondok és kalandjaik

Futás és környezetvédelem

Csökkentett égés
Grill it down

Buffout kijött az erdőből. Az őzekkel reggelizett, a róka és a béka voltak a barátai és vaddisznóként félte és útálta a vadászokat. Meg a motorosokat. Meg mindenkit. Simabőrűek, erdei barátai körében csak így emlegette embertársait.

Ahogy a természet nyárba fordul egyre kevesebb oka volt, hogy elhagyja szeretett erdeit, ligeteit és dagonyázóhelyeit. Abból élt amit a vidék kínált, gyömölcsökön, lopott zöldségféléken és apró rovarokon élt, melyeket kerékpáron üldözve szippantott magába.

Június vége a cseresznyeszezon versenytempója, mikor a napi energiaszükségletét frissen, a fáról szedett cseresznye fedezi, betett neki. Két nap bélgörcsös, lázas állapot után a kiszáradás szélére került.

64962279_1349091851913178_2183941533726670848_o.jpg

Összecsomagolt és beköltözött a házba, ahová a leveleit szokta kapni. Az ajtó mögé, amin a neve állt. Otthon lett, feküdt a szófán, körülvette a civilizáció és mindettől kutyául érezte magát. Láncravert kutyául.

Még tudott írni, unalmában sokszor több tőmondatból mondatokat hozott össze. Megkért, hogy a következő kiáltványt tegyem közzé. Népszerűsítése végett küldött egy képet is Klaudiáról, az egyik barátnőjéről.

66231222_722306278199692_3596655516895412224_n.jpgKlaudia üdvüzletét küldi. Jó futást, ne lépj rá!

 Az erdő száraz, egyre fogy és egyre nehezebb dolga van annak aki élni szeretne benne. Túl az udvarias szükségen, csak mert fáknak joga nincs, vagy épp az írott jog szerint pusztítható. Valaki befektetése, vagyontárgy.Megegyezés alapján haszon vehető ki belőle, ennek mértékéről azonban az erdő nincs megkérdezve. Élő fát kivágni, hogy aztán kandallóban égessük el, húsokat barmoljunk szenes szarrá hamvaik hőjénél barbarizmus a megújuló energiával üzemeltetett indukciós főzőlapok korában.

Igen, grillezés ellenes vagyok. Az ünnepekbe, ahol sok ember együtt egyszerre örül valaminek, helye van a különlegesen, grillen elkészített ételeknek, de nem ez a helyzet. A legmodernebb konyhák mellett tornyoznak fel farakásokat meg szenes zsákokat, mert fogyasztói nyomoruk csakazértis rájuk sózta ezeket a hasztalan, egészségtelen és felesleges kacatokat. Faszenes grill az erkélyre, kandalló a nappaliba jó nagy buham krómozott kéménnyel oldalt ki, fel. A szénmonoxid para miatt amúgy is csak egyszer lesz befütve.

Nem érdekel, mindenkinek szíve joga, hogy mivel hurcolja teli a házát, mégis jó lenne, ha a nap és szélenergia hajnalán, reggelén nem a gömbgrill lenne a napi ritus.

Az a baj vele, hogy kétszer, háromszor annyi húst eszik meg az ember, mint kellene. Ez a hús sokszor előre pácolt olcsó szar, csak az ételízesítő teszi ugyanolyanná, mint bármi más, amit ugyanabba pácolnak. A szar húsért is felnőtt, majd megdöglött egy állat, csak szarabb körülmények között.

andrik-langfield-wq8xzzoj_se-unsplash.jpg

 Photo by Andrik Langfield on Unsplash

Jó izgalmasan meglocsolod csóri fa szenes tetemét valami lobbanékony vegyszerrel, hátralépsz és élvezed a felcsapó lángokat, fekete föstöt és hosszú percekig eltartó traktorszagot. Ahogy a zetorillat elviselhetővé szelídül, felnyílnak a Lidl és Aldi vákumfóliái és megkezdődik a sárga és piros pácú husok szenesítése. Ha van aggódó csajcsapat, a husok higéniai okokból cipőtalp keménységűvé lesznek szenesítve, férfiuralom esetén belül nyersen eszik őket. Medium.

Égnek a húsok, a gyerekek saslikkal vívnak csörtéket, vagy üldözik sasliktalan társaikat. Az anyukák az olajban és balsamico ecetben úszkáló salátát ajánlgatják, mire a férfiak húsevős vicceket mesélnek és rötyögnek.

A zsír megdermed, a megmaradt husok széle felkunkorodik, a gyerekek ernyedten dobálják egymás felé a kolbászdarabkákat.  Egy százhúsz éves fa göcsei és gyűrűi még utoljára megmutatkoznak, amint a rácsokról lecsöpögő zsir fényesre festi az üszök felületét.

Päcléba dermedt löttyedt műanyaghalom, pukkanó tupperek, a maradékból holnap reggelire is szenes húst eszünk. Két kenyér között majonézzel.

A kandalló hasonló eset, csak ott elvileg azzal áltatja magát az ember, hogy ezzel a múlt, a természetközeliség, a közvetlenség előtt tiszteleg. Összebújik szeretteivel és várja a Mikulást.

Mert régen… ez ad el neo-steampunk kivitelezésű krómkéményeket, vág lukakat tökéletesen hűszigetelt házak falába. Mert régen annyira meghitt…lehetett…ahogy egy hosszú fárasztó nap után leültek és együtt bámulták a tüzet. Hát akármekkora banális faszságnak hangzik is ez, bizony temérdek terméket, árumozgást…mindegy is, de van ami nem mindegy – fakitermelést generál. Új építésű hőszivattyús, padlófűtéses pecó és ott figyel benne a kandalló. Farakás, hamukuka, hamulapát készlet, piszkavas és tűzoltókészülék. Szénmonoxid riasztó WLAN szettel.

Ott áll a tehén a nappaliban csak mert szeretjük a friss tejet, egy olasz barista lakik a padlásszobában, mert néha meginnánk egy jó kávét.

De vissza a fákhoz, az erdőhöz. Az erdő, a természet egy szuperszámítógép. Szuperebb, mint amivel az emberek pöcsölnek, a természet olyan elképesztő dolgok megalkotására is képes, mint az ember, az albatrosz vagy a szitakötő. Számtalan megoldás egy problémára, titkok, megfejtések, gyógyszerek és gyógyulás tárháza az ágak-bogak között. Nem fák azok, hanem élettér, amit az ember megfelelő megértés híjján barmol össze, pazarol gyorsuló ütemben. Nem arra van szükség, hogy holnaptől gyékényszandálban zümmögj, hullott biokölesen élj és valami idegesítő pengetőshangszer szóljon a háttérben. Csak annyit tégy meg, hogy ha már érzed, hogy sok, hogy nem áll jól, hogy már a Camp David pólóingnek sincs meg az az esése deréktájon, akkor egyél kevesebb húst. Égess kevesebb fát. Legyen kevésbé izzadt és vörös a fejed szerda este. Csináld mértékkel, add meg neki az alkalmat.

Szombaton küld meg, ha már megvetted a tábori konyhát a kertbe, hívj vendégeket, így legalább ők otthon külön nem grilleznek. Ritkábban együtt jobb, ahelyett, hogy a keddi vacsi is grillszték paródia lenne. Egyél jó sok krumplit, répát, meg tököt. Mond meg a csajoknak, hogy a saláta gyász, dőlj hátra és ragyogj!

/Buffout

 

/Tompahawk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oberwaldmeister.blog.hu/api/trackback/id/tr414931826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Futóbolondok és kalandjaik

Ezt a blogot azért indítottam, hogy megírjam és megosszam futásos élményeimet, tapasztalataimat, gondolataimat. Szívesen olvasom mások tapasztalatait, történeteit is a témában. Meggyőződésem, hogy egy jó vitában csak győztes van, mert a legrosszabb amit veszíthet az ember, az egy gyenge álláspont. Önképző vagyok, nincs edzőm. Még online sem. Kísérletezek, ami hol jól, hol rosszul sül el. Kerültem már kórházba emiatt és nyertem akkor amikor nem vártam volna. Úgy gondolom hasonló cipőben járó (futó) emberek számára akár tanulságos is lehet egy sporttárs kálváriája.

Kontakt

hawktompa@gmail.com

Címkék

autó (1) bicikli (2) cipő (4) család (8) dresscode (1) edzés (18) edző (2) egyedül (5) életmód (13) energia (6) étel (1) étkezés (2) evés (6) felszerelés (4) futás (21) gear (4) kirándulás (3) kórház (1) környezet (7) kutya (3) magyar siker (1) maraton (3) minimalizmus (1) munkahely (3) piheno (3) power gel (1) sérülés (4) siker (4) sport (9) szalamandra (1) szív (4) szünet (1) tanár (1) trail (5) ultra (4) verseny (12) zene (1) zokni (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása