Futóbolondok és kalandjaik

Futás és környezetvédelem

A foltos szalamandra
+ 30% Bónusz: Buffout kiáltványa az erdő emberi népéhez

Buff nyolc percet késett, mert át kellett kísérnie egy foltos szalamandrát. Nem akart az állat helyett dönteni, nem tudta az út erdő, vagy mező felőli oldala érdekli. Attól félt...teljes bizonyossággal tudta, hogy az utána érkező tyapa futópáros, ebiker, biker vagy az erdész Nívával agyonnyomná. Egy biciklis hosszú távú túlélésének kulcsa az a feltevés, hogy rajtunk kívül mindenki hülye, vak, süket és két idegbeteg csivavát sétáltat felxipórázon. Buffout tehát biztosra vette, hogy az állat élete nyolc percen keresztül csak az ő oltalma eredményeképp maradt meg. A foltos szalamandra kényelmes jószág. Nyolc percbe tellett, mire az átkísérés lezárult. Ha siet az ember, és eldöntöttnek látszik, hogy hová megy, fel lehet gyorsítani és kézben átvinni. De Buff nem tenne ilyet. Van neki egy telefonja rossz kamerával. Kifejezetten rosszal. Annyira lehangoló fotók készülnek vele, hogy a karácsonyi képei posztolása után segélycsomagokat kezdtek kapni a vöröskereszttől. Azzal a kamerával készített pár fotót az állatról, amire most nagyon büszke volt.

32293979_463915590705430_4722187718702923776_o.jpg

A tényanyag kedvéért a szalamandra kétéltű, nem gyík, a békával közelibb rokon, mint a gyíkkal, mert az ugye hüllő. Az év ebben a szakaszában, májusban, a kicsik vízlakók épp. Szaporodásuk végett vándorolnak az erdő és a vízfelületek között, hogy petéik helyett, kifejlett apróságaikat, mivel ál-eleven szülők, lerakhassák. Később pedig a kifejlett példányok indulnak útnak. Tragikus véget érhet ez a vándolrlás, ha pechjükre autók által is használt úttesten vezet keresztül. Nem kapkodós félék. Szeretik a nedvességet ezért esőben, eső után aktívabbak.

Ja igen, hogy miért is jött Buffout ki az erdőből hozzám valójában? Hozzott egy kiáltványt, hogy tegyem közzé a blogomon. Sokat finomítgattam rajta, mire a kezdeti gengszter-rappes felhang ebbe a végső, soul funky formába került. Ime, Buff kérése a futótársadalomhoz.  

Mindahányan vagyunk, szartunk már az erdőben. Az erdő remekül és folyamatosan komposztosít, bírja. A fényes fekete ganéjbogarak kifejezetten szeretik. 6-8 óra és már bele sem lehet lépni. Részemről sincs gond magával a cuccal, csak ha hetekig látom, hogy hol raktad ki. A higénia fontos, vigyél magaddal nedves törlőkendőt ha tetszik, de az erdő népének udvarias kérése az lenne, hogy vidd magaddal tovább. A szervesanyagot senki nem veti a szemedre, de a gonoszabb nedves törlőkendők soha nem bomlanak le. Tanácsom, vigyél magaddal egy kutyaszaratózacsit és a papírszerű hulladékot abban vidd magaddal a legközelebbi kukáig.

 Az erdő házmestere. Még bele akarta tetetni, hogy egymás iránti tapintatból a futók ne hásználják a kili meg a félmarcsi szavakat, de meggyőztem, jobban átmegy az üzenet, ha rövidre és egy pontra koncentráltan közöljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://oberwaldmeister.blog.hu/api/trackback/id/tr1813907292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Futóbolondok és kalandjaik

Ezt a blogot azért indítottam, hogy megírjam és megosszam futásos élményeimet, tapasztalataimat, gondolataimat. Szívesen olvasom mások tapasztalatait, történeteit is a témában. Meggyőződésem, hogy egy jó vitában csak győztes van, mert a legrosszabb amit veszíthet az ember, az egy gyenge álláspont. Önképző vagyok, nincs edzőm. Még online sem. Kísérletezek, ami hol jól, hol rosszul sül el. Kerültem már kórházba emiatt és nyertem akkor amikor nem vártam volna. Úgy gondolom hasonló cipőben járó (futó) emberek számára akár tanulságos is lehet egy sporttárs kálváriája.

Kontakt

hawktompa@gmail.com

Címkék

autó (1) bicikli (2) cipő (4) család (8) dresscode (1) edzés (18) edző (2) egyedül (5) életmód (13) energia (6) étel (1) étkezés (2) evés (6) felszerelés (4) futás (21) gear (4) kirándulás (3) kórház (1) környezet (7) kutya (3) magyar siker (1) maraton (3) minimalizmus (1) munkahely (3) piheno (3) power gel (1) sérülés (4) siker (4) sport (9) szalamandra (1) szív (4) szünet (1) tanár (1) trail (5) ultra (4) verseny (12) zene (1) zokni (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása