Futóbolondok és kalandjaik

Futás és környezetvédelem

A téli szezon
A Föld Fekete Pénteke

Buff kavart egyet kávéján, amiben teljesen feleslegesen állt a kanál, a kavarás is felesleges volt, sem cukor, sem tej nem került bele. A jó kávéba nem kell. Ez a csésze viszont szar volt. De így legalább passzolt a hangulatához.

Megkezdődött a téli szezon. Buff kedvenc időszaka. Ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor jókedvű embernek számított. Épp ellenkezőleg, szuperútálatos lett. Csakhogy ő valahogy ebből nyert erőt. Volt mivel energizálnia magát. A tél sokak számára már-már vészhelyzet a hideg és a sötét miatt, az emberek még önzőbbek, kártékonyabbak és nyomasztóbbak, mint a másik három évszakban szoktak. A kényelmük a tét. 

A kényelem: unalom

Egyre többen ülnek autóba. Állnak sorban hosszú percekig a méregdrága vasvacakokkal. Szidják egymást, hogy ki miért nem indul vagy áll meg a sárgánál, miért megy olyan gyorsan, lassan, bambán vagy idegbetegen. Bombázzák őket a reggeli rádióműsorok, amikben a műsorvezető ordibál és saját viccein nevet. A tegnapi vetélkedő nyertesének örömét ismétlik, Justin Biebert meg Selena Gomezt nyomatnak nekik, hogy csökkenjen az ingerküszöb. Az ostoba navik mindenkit ugyanarra terelnek, a lámpák nem jól vannak hangolva, az építkezések meg mintha direkt szemétségből születnének. Már nem sokáig marad így remélhetőleg. Néhány technikai áttörés hiányzik csupán és ezek a szerencsétlenek önvezető műanyag dobozokban lesik majd a tévét munkába menet. Ez tiszta haszon lesz mindenki számára. Az önvezetés kevesebb felesleges gázfröccsel jár, ha jár egyáltalán. Ha nem lesz midjárt automatikus és elektromos meghajtású is egyszerre. A Kardasian nevű netszörny is több szemet tudhat majd a farán, mert jobb híján őt fogják mutogatni az internet nevű marhasok csatornás kereskedelmi tévé segítségével a mozgó dobozokba zárt embereknek. Nem, az nem karosszéria lesz, csak doboz. Karosszériára az esendő emberek által vezetett tonnás monstrumok esetében van szükség, hogy megvédjen ha baj van. Egy jól működő, a többi másik auto-autóban lévő számítógéppel is összehangolt kompjúter beéri a kopogós műanyagborítással. Mert nem balesetezik. A PVC könnyebb mint a vas, ez is csökkenti majd a fogyasztást, a károsanyag kibocsátást. A dugók, lezárások, szabad parkolóhelyek is előre ismertek lesznek, közli őket a felhő, így tiszteletkörök, balfék parkolások sem fokozzák majd a füstködöt, a káoszt, a zsúfoltságot. A gazdagoknak biztosan kitalálnak majd valami megkülönböztetőt. Raknak majd rá jó drága VIP logót, kevésbé kopogós műanyagból lesz, és csak ők vehetnek majd a lila bizonyos árnyalatából. Erősebb motor kerül bele, amivel az automatika ugyanúgy nem lépi át majd a megendgedett sebességet, de legalább meglesz a luxus érzése. A többiekénél jóval nagyobb ökölógiai lábnyom kiváltsága. Esetleg szabad lesz nekik átugrani a reklámokat az amazonkonzolon az egykori kormány helyén.

A luxus a legolcsóbb módja annak, hogy érdemek nélkül különlegesnek érezzük magunkat.

Az auto-autósok akkor is ugyanennyire hülyén fognak kinézni mint most egy jó forgalmas téli reggelen, de legalább folyamatos haladás mellett nem fognak órákat szenvedni, hogy bejussanak végre az irodába fingóappot fejleszteni androidra.

Buffnak leesett volna a gyűrű az ujjáról, ha húsz kilométernél rövidebb távot kocsival kellett volna megtennie, meg ha lett volna gyűrűje. A biciklizés nem csak sport, hanem öröm, adrenalin, dinamika. Sebességérzet, helyezkedés, verseny minden alkalommal ha úgy akarod. Ha nem, gurulsz és nézelődsz. A városi közlekedés leghatékonyabb módja. Egy biztos, sem lezárások, sem közlekedési balesetek, semm rosszul hangolt lámpák vagy rossz hangulatú sofőrök nem befolyásolják, hogy mikorra ér be munkakelyére. 

A tél sem mentség egy egészséges, egyedül közlekedő ember számára, hogy leszarja a világot maga körül. Hogy ez az annyira gyönyörű bolygó pusztul, olvad, kormozódik és lassan már mérgező, de valaki még mindig nyolc liter gázolajjal pusztít százon maga körül, amikor csak megmozdul. Hiába fogyasztanak négy literrel kevesebbet a mostani verdák, mint tíz éve, ha azóta minden családnak legalább kettő kell belőlük. Nehogy Kevinke másfél ezer métert gyalog tegyen meg az iskoláig. A szmog ugye árt neki. Egy az anyucinak meg Kevinkének, másikkal apuci idegel a dugóban. Este összefutnak, a járműpark pihen, tévéznek és együtt sajnálják a jegesmacikat az egyre kevesebb jégtáblán. Szerencsére mielőtt még valódi érzelemmé fokozódhatna az érzés,  a műsorszerkesztő megkegyelmez, bedobja Kardashian seggét, a neten lájkolni is lehet, majd egy hörgő hangú fazon újabb autó megvásárlására biztatja a családot. "Kényelem, megbízhatóság, erő...Buttblazen Okoabuz TDI. Télen is tapad." No majd ha Kevinke leteszi a jogsit, talán vesznek fel hitelt egy harmadik autóra.

earth-007.jpg
Az áldozat, csak most nem világnak, hanem Földnek nevezzük

 

Buff kever még egyet a kávén dinamikusan és értelmetlenül. Hevül. A tél ilyen, fűteni kell. Létezik a hülye változat, amikor a levegőt melegítjük magunk körül, meg a valódi rezsicsökkentett, amikor a hőérzetünket tesszük helyre a vérkeringés javításával (sport, aktív életmód, hosszú séták odakint). A levegő fűtése nem csak a környezetet terheli tök feleslegesen, a benti párás, kajaszagú melegben kipirulva sokkal könnyebben fázunk meg, amikor ki kell cipelnünk a szemetet néha. Persze biztos van már valami az amazonon, ami kiviszi helyettünk a szutykot. Esetleg kérjük meg a DHL-est, ha már úgyis arra jár, dobja be a biót a bióba, a műanyagot meg a fekete kukába. A gond ezzel az, hogy ez egy öngerjesztő folyamat. Minél jobban fűt, annál rosszabb lesz a hidegtűrő képesség. A korral, mozgásszegény életmóddal rosszabbá válik a vérkeringés, egyre feljebb és feljebb kell tekerni a fűtést. Oké, oké, ott van azért az is hogy az orchideák gyönyörűek lesznek párás hőségben. 

Buff idegesítő témák boncolgatásával fűtött. Újrahasznosítva negatív hozzáállása eredményeképpen felgyúlemlő lelki szemétdombjait. Jóleső felháborodással utasította el a céges karácsonyi buli meghívóját. Neki csak ne beszéjenek közelről az arcába a zajtól, italtól és a fokozott fülzsírtermeléstől ideiglenesen félsüket kollégák. Remélte, hogy ez fenyegetően közelgő előléptetésének bekövetkeztét is késlelteti. Valahol azt olvasta, hogy a humánosok szerint ez rossz pont. A karácsonyi buli jutalom, illik összeszedni magunkat és megbecsülve érezni, ha megfeszülünk is. Elutasítani hiba. Buff nem csekély örömérzettel követte el.  A yin-yang yangjának fehérségébe rakott fekete folt; ennél fogva a dolgok természetes rendje.

A biztonság: börtön

Feldobódnak a szokásos téli témák, hogyan öltözz futsához...rétegesen. Bónusz: Ne állj edzés után leizzadva a hidegben és kész is. Hogyan edz télen...szokj hozzá a fejlámpához, esetleg áldozd fel az ebédidőd. -10 fok felett ki lehet menni, alatta inkább csinálj mást. Negatív hőmérséklet tartományban ne hajts nagyon, fuss inkább lassan. Hogyan fuss öt és fél kilomértert pulzusalapúan...a hidegben...Ne! Hagyd a kacatolást a francba! Hogyan egyél, hogy túléld a karácsonyi szezont.

Buff szerint nincs karácsonyi szezon, legalábbis étkezési szempontból nincs. Az egész év karácsony. Ez látszik a nyolvan százalékban túlsúlyos embereken. A kényelem szentsége, az új isten ezzel jutalmazza híveit. Rendelj neten ételt, játékot, gépeket, ruhát, cipőt, meg bútort is, hogy mindezt berakhasd valahová. Rendelj futógépet, jó drágát, hátha az majd motivál, hogy egy rakás pénzt kidobtál az ablakon. Regisztrájl fogyókúrás közösségekbe. Csak nehogy megerőltesd magad. Ha unatkozol, rendelj valami szórakoztatót, ha nem dob fel, majd visszaküldöd. (Vajon mitől néz ki ilyen sportosan a DHL-es csóka?) Mindegy mi történik, ki ne lépj a házból, kint ott a sok veszély. Megvettél már mindent, hogy elkerüld a rád leselkedő, innen onnan előugró mindenféle dolgot? Védekezel a fertőzések, betörők, bekukucskálók, becsöngetők, hackerek, horzsolásos balesetek, füst, gázok, fény és spontán sötétedés ellen? Van e elég jó számítógéped, hogy 4K felbontásban rendelhess az amazonról? Nolátod, van még mit tenni. Patologikus konzumidiótákat nem csak Apple szaküzletek előtt látni egy egy új modell piacra kerülésekor. Ez az új népbetegség. A föld Fekete Pénteke.

A bejegyzés trackback címe:

https://oberwaldmeister.blog.hu/api/trackback/id/tr10013345719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rehlaci · Http://Futoikrek.blog.hu 2017.11.23. 10:10:39

Ez egy szorakoztatóan szomorú írás. Tetszik és minden szavaddal egyetértek. Sajnos... De azért jókat mosolyogtam a jövőképeden.

legyekura 2017.11.24. 07:57:44

Valami összegyűlt benned!
Jó kis monológ volt a fogyasztói társadalom lélektelen világáról!

legyekura 2017.11.24. 16:25:15

@Tompahawk: Megnéztem, értem.. :-(
innen a 3. generációnak már nehéz élete lesz..

Angéla Fekete 2017.11.25. 12:39:22

Hogy ez mennyire így van :(
A sok paraszt a sarokig nem tud elmenni gyalog a cigikéért, eszi a mekisszart, szórakozás címszóval hetente seggrészeg és csak akkor igazán boldog egy hétig, ha már a zsebében van a legújabb telefon. Ül a dugóban a purdékkal, mert a csok miatt kellet még egy, ja meg egy másik kocsi, mert nehogymár a szembe levő oviba gyalog vigye őket, délután meg el kell vinni a nagyihoz, mert az még tud főzni. Előadja, hogy mennyire környezetvédő és viszi a tonnányi pillepalackot a szelektívbe... és kapszulással mos.
Én tényleg nem tudom, hogy hol ment félre a mai kb. 30-as generáció (és emiatt már az ő gyerekeik is), de kurva nagy baj van, valóban.

Futóbolondok és kalandjaik

Ezt a blogot azért indítottam, hogy megírjam és megosszam futásos élményeimet, tapasztalataimat, gondolataimat. Szívesen olvasom mások tapasztalatait, történeteit is a témában. Meggyőződésem, hogy egy jó vitában csak győztes van, mert a legrosszabb amit veszíthet az ember, az egy gyenge álláspont. Önképző vagyok, nincs edzőm. Még online sem. Kísérletezek, ami hol jól, hol rosszul sül el. Kerültem már kórházba emiatt és nyertem akkor amikor nem vártam volna. Úgy gondolom hasonló cipőben járó (futó) emberek számára akár tanulságos is lehet egy sporttárs kálváriája.

Kontakt

hawktompa@gmail.com

Címkék

autó (1) bicikli (2) cipő (4) család (8) dresscode (1) edzés (18) edző (2) egyedül (5) életmód (13) energia (6) étel (1) étkezés (2) evés (6) felszerelés (4) futás (21) gear (4) kirándulás (3) kórház (1) környezet (7) kutya (3) magyar siker (1) maraton (3) minimalizmus (1) munkahely (3) piheno (3) power gel (1) sérülés (4) siker (4) sport (9) szalamandra (1) szív (4) szünet (1) tanár (1) trail (5) ultra (4) verseny (12) zene (1) zokni (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása